Tuin in Zuid-Duitsland;

balans tussen uitzicht en privacy

 

Deze tuin ligt in het heuvellandschap van Zuid-Duitsland. Het terrein kenmerkt zich door grote hoogteverschillen van meer dan 6 meter. De royale moderne villa heeft drie lagen, meerdere dakterrassen en op verschillende niveaus aansluitingen met de omgeving. De opdrachtgevers wilden graag uitzicht over het dal, maar geen zicht op de naburige bebouwing en de sportvelden. De positie van nieuwe afschermende beplanting is daarom heel precies bepaald. Aan de straatkant waar ook met mooiste uitzicht is, is een patroon van waterpas geschoren hagen gemaakt in verschillende hoogtes. De haaghoogtes zijn zo gekozen dat de inkijk vanaf de straat gebroken is, maar het uitzicht vanuit huis wel open blijft. De strakke hagen sluiten mooi aan bij de moderne architectuur van het huis. Zo is een balans gevonden tussen aan de ene kant voldoende privacy en aan de andere kant uitzicht op het schitterende landschap.

 

 

De hoogteverschillen in het terrein zijn door middel van trappen, hellingbanen en hellingen opgevangen. De trappen vormen architectonische accenten. De  zwierige lijnen van de paden en ronde aardvormen geven een prettig contrast met de architectuur van de villa. Voor een goede ruimtewerking ligt het gazon waterpas. Het zwembad is tegen het huis geschoven als onderdeel van het leefterras bij de benedenverdieping. De bewoners kijken vanuit de woonkamer op de eerste verdieping naar het landschap. Het zwembad valt dan buiten hun directe blikveld. De beplanting is kleurrijk rondom het huis en meer natuurlijk van karakter op de overgang met de omgeving.

Time: 0.2411
Mem: 3,84MB