Mien ruys 2

Mien Ruys is een van de pioniers van de moderne tuinarchitectuur. Ze startte haar ontwerpcarrière op de afdeling tuinarchitectuur van kwekerij Moerheim, het bedrijf van haar vader in Dedemsvaart. In 1943 verhuisde ze met het ontwerpbureau naar Amsterdam. Hier had ze meer contact met architecten en kunstenaars. In 1979 werd de afdeling tuinarchitectuur losgekoppeld van de kwekerij en gaat sindsdien verder als zelfstandige bv. Mien Ruys overleed in 1999 op 94- jarige leeftijd in Dedemsvaart.

Mien Ruys

OET 2018-1 cover300px

 

Onze Eigen Tuin

Bekijk hier Onze Eigen Tuin. 

 

Stichting Tuinen Mien Ruys

in Dedemsvaart

De Tuinen Mien Ruys zijn proeftuinen. Vanaf het prille begin staat het experimenteren met planten, materialen en vormgeving voorop. Om ervaring op te doen met de planten die op de kwekerij werden gekweekt, experimenteerde Mien Ruys in de boomgaard en de groentetuin van haar ouders met planten voor zon en schaduw. Die eerste twee tuinen bestaan nog steeds: de verwilderingstuin en de oude proeftuin met de grote border. In de loop der jaren volgden nieuwe proeven. Een bekend experiment uit de jaren '60 is de proef met het toepassen van spoorbielzen, hetgeen leidde tot een zeer royaal gebruik van spoorbielzen in de Nederlandse tuinen. Dit leverde Mien Ruys de naam “Bielzen Mien” op. Ook het gebruik van de uitgewassen grindtegel (de zg. griontegel) is een idee van Mien Ruys. De ervaringen waren in eerste instantie belangrijk voor haar tuinarchitectenbureau.

In 1976 werd de Stichting Tuinen Mien Ruys opgericht die de tuinen beheert en openstelt voor bezoeker.

Buro Mien Ruys zet de traditie van vernieuwing voort met proeven met nieuw sortiment, met groentekweek op het dak, met toepassing van milieuvriendelijk Plato-hout en andere proeven. Daarnaast ontwikkelt de Tuinen Mien Ruys zich tot een kenniscentrum over Mien Ruys, haar leven, werk en betekenis anno nu. 

Bekijk hier de Tuinen Mien Ruys

Time: 0.0568
Mem: 0.55MB