Parc Transwijk

Op de hoek van het park Transwijk in Utrecht is een complex gebouwd met luxe koopwoningen voor 50+ers en daarbij woningen voor hulpbehoevende ouderen. Zo is het voor bewoners mogelijk om lang in de eigen woning te blijven wonen, met alle zorg voor handen. De brede groep gebruikers stelt verschillende eisen aan het gebruik van de tuin. Er moest veel kleur zijn, ruimte om zelf te tuinieren, ruimte voor kleinkinderen die op bezoek komen, maar ook ruimte voor festiviteiten. Daarnaast moet de inrichting enerzijds passen bij de grote schaal van de hoogbouw en het tegenoverliggende park, maar ook beschutte plekken bieden voor de bewoners.

 

Bij het restaurant is een ruim terras gemaakt, met langs de gevel een 40 meter lange bloemenborder. Vanaf het terras kijkt men uit langs de bloemen, over het grasveld naar het water toe. Door het grasveld naar de water kant af te laten lopen hebben bewoners vanuit het restaurant meer zicht op het water. In de tuin zijn meerdere zitgelegenheden gemaakt. Plekken in de zon en schaduw maar ook aan de waterkant.

Verhoogde plantenbakken bieden de mogelijkheid om zelf te tuinieren, appel-, perenbomen en bessenstruiken geven fruit in het najaar. Tijdens de bouw is een grote boom gekapt, een groot deel van de stam wordt nu gebruikt als speelboom voor kleinkinderen.

Time: 0.3471
Mem: 3,85MB