Huis van Hendrik, gemeenschappelijke tuin aan de Berlagelaan

Huis van Hendrik aan de Berlagelaan is een nieuwbouwcomplex van 106 woningen naar een ontwerp van Heren 5 architecten. Het complex ligt in een wederopbouwwijk. Opdrachtgever is woningbouwvereniging Ymere. Door de haakvorm van de nieuwbouw ontstaat een besloten binnenruimte. Deze hof is vormgegeven als collectieve tuin voor de buurt en de bewoners. ‘s Avonds gaan de poorten naar de tuin op slot en is de tuin exclusief voor de bewoners. De woningen aan de drukke Bernardlaan liggen op een plint bovenop de parkeergarage. Het hoogteverschil tussen gebouw en de tuin is daarom 1.80 m. Aan de tuinkant is daarom een getrapt  profiel met een soort sawa’s ontworpen om het hoogteverschil geleidelijk te overwinnen.

De trappartij is opgedeeld in meerdere kleinere trappen zodat het traplopen zo comfortabel mogelijk is. Op de hellingen tussen de terrassen zijn drie rijen hagen achter elkaar aangeplant in verschillende hoogtes. De gebogen hagen zijn in de tuin verder doorgezet. Ze reageren op de knikken in het gebouw en geven de tuin beslotenheid. Een grote boom langs de straat is verplant en staat majestueus in het hart van de tuin. Borders met kleurige vaste planten, een zitplek bij een fontein en een natuurspeelplek maken de tuin af. De overgangen naar de privé- tuinen en naar de straat zijn vormgegeven met hagen en lage brede haagblokken, die het gebouw een robuuste grootstedelijke bumper geven langs de drukke  Bernardlaan. 

 

Time: 0.3200
Mem: 3,85MB