Gemeentehuis Hardenberg: een rolstoelvriendelijk park op een kunstmatige heuvel

Het nieuwe gemeentehuis is gebouwd op een parkeergarage van drie lagen, naar een ontwerp van de Architecten Cie. Daardoor blijft de omgeving autovrij en groen. Het dak van de garage steekt wel twee meter uit boven de omgeving. De parkeergarage is daarom ingepakt in een groene heuvel. Het park dat ontstaat krijgt de vorm van een glooiend graslandschap. Op de steilste delen zijn hagen aangeplant. Binnen de hagen worden zo de grootste niveauverschillen opgevangen. Voor elke haag wordt een andere soort gebruikt waardoor er variatie in kleur en textuur ontstaat.

 

 

Ook de bomen geven met bloesem of herfstkleur variatie in de seizoenen. In het vroege voorjaar zorgen brede linten met voorjaarsbollen in de grasheuvels voor kleur. Een belangrijke eis is de rolstoeltoegankelijkheid van het gebouw. Alle glooiende toegangspaden naar het gebouw zijn rolstoelvriendelijk. Aansluitend op het centrum van Hardenberg is een besloten grindplein met het Vrijheidsbeeld van kunstenaar Kees Verkade. Het is een iets verlaagde verblijfsruimte onder een bomendak. Vanaf dit plein ruimte voert een brede trap naar de hoofdingang.

 

 

Time: 0.2689
Mem: 3,84MB