De Lenthof  is een appartementencomplex in combinatie met een supermarkt, gelegen in Lent ten noorden van Nijmegen. De daktuin ligt op het dak van de supermarkt en heeft een beperkt draagvermogen. De ruimte wordt aan drie kanten omgeven door woningen over vier lagen. De open zijde van de ruimte aan de oostkant is georiënteerd op een parkeerplaats. De toegangen tot de woningen liggen aan galerijen, die grenzen aan de daktuin.

De daktuin vormt een eigen, zachte en groene binnenwereld. De beplanting van bomen, heesters en bloeiende vaste planten groeit op zacht afgeronde verhogingen en de verharding meandert  er als een rivier doorheen. Er zijn twee beschutte zitplekken gemaakt, zodat bewoners in de schaduw of in de zon kunnen zitten.

Door middel van bomen en heesters ontstaat er beschutting in de tuin, de vier bomen vormen plaatselijk een dak waaronder je kunt schuilen. Er is gekozen voor meerstammige sierkersen met een losse groeiwijze en de bloei in het voorjaar. De bomen zijn geplaatst op de kolommen van de onderliggende constructie, om het gewicht te verdelen. Ook de overige beplanting, op verhoogde delen van 60 cm hoog, biedt behalve groen en kleur ook afstand, rugdekking en voldoende wortelruimte. In de beplanting is gebruikt gemaakt van een sortiment bestaande uit langbloeiende vaste planten, siergrassen en heesters die weinig onderhoud vragen.

De verharding bestaat uit banen van grijze lange betonstenen, wat aansluit bij de gevels, opgebouwd uit houten latten en grijs beton. Het grind in de voegen en de randen verwijst rechtstreeks naar het omliggende rivierenlandschap.

(foto's Boto van der Meulen)

Time: 0.4340
Mem: 3,84MB